Kriptografi Nedir ?
Gizli kodları hazırlama ve bunları kırma bilimidir. Genellikle iletişim güvenliği için kullanılır.
Şifre nedir ?
Şifre kelimesinin kökeni İtalyanca'da "sayı" anlamına gelen cifra kelimesine dayanmaktadır. Her ne kadar parola ile karıştırılsa da ikisi tamamen farklı kavramlardır. Şifre, biraz daha açarsak şifrelenmiş metin; adı üstüne bir metinin çeşitli şekillerde şifrelenmesi ile oluşur. Parolalar ise genelde hesap doğrulaması için kullanılan hesap sahibi dışındaki kişilerin bilmesinin sakıncalı olduğu şifrelenmemiş metinlerdir.
Şifreleme Algoritmaları
Dünyada çok çeşitli ve farklı şifreleme algoritmaları bulunmaktadır. Şimdi bunların birkaçına birlikte göz atalım...
Sezar Algoritması
Metindeki harflerin başka harflerle yer değiştirilmesi tekniğine dayanan bir şifreleme algoritmasıdır. Örneğin 3 harf atlamalı Sezar şifresinde deneme yerine ghrhph yazılır.
DES Algoritması
Yapısı itibari ile bir blok şifreleme örneğidir. Şifrelenecek metini önce bloklara ayırır, ondan sonra şifreleme işlemini gerçekleştirir. Şifrelenmiş metini açmak için yine aynı işlemi uygular. Çalışma mantığı aşağıdaki resimde verilmiştir.
RSA Algoritması
Güvenilirliği çok büyük tam sayılarla işlem yapmanın zorluğuna dayanır. Asimetrik bir şifreleme algoritmasıdır. Adını yapımcıları olan Ron Rivest, Adi Shamir ve Leonard Adleman adlı kişilerin soyadlarının baş harflerinden almıştır.
MD5 Algoritması
En çok kullanılan geri dönüşsüz algoritmalardan biridir.Açlımı"Message Digest 5"
olan bu algoritma Massachusets firmasında görev yapan Ron Rivest tarafından 1991 yılında geliştirilmiştir. MD5 basitçe istenilen boyuttaki mesajı 128 bit uzunluğunda bir sonuç üretir. Üretilen bu mesajı 32 bit uzunluğundan 4 eşit parçaya ayıracak olursak ve bu parçaların her birisine A, B, C, ve D isimleri verilirse MD5 algoritmasının çalışması aşağıdaki şekilde gösterilebilir:
Bugünkü yazımızında sonuna gelmiş bulunmaktayız. Benimle iletişim kurmak için Discord adresimi (Electus#8947) kullanabilirsiniz. Sağlıcakla :)
Ömer Faruk IŞIK