10 Temmuz 2020 Cuma

Fonksiyonlarda Return



Hepinize merhaba bu yazımızda sizlerle Fonksiyonlarda Return konusunu anlamaya çalışacağız. Ben konuyu C++ üzerinden anlatacağım. Syntax yapısı farklı olsa da çoğu dilde bu mantık aynıdır. O yüzden şimdilik konunun mantığını anlamanız yeterlidir.


Fonksiyon Nedir ?

    Kendisine gönderilen parametreler(girdilere) göre işlem yapan ve çoğu zaman geriye değer döndüren alt programlardır. Karışıklığı önlemek ve bir kodu sürekli tekrarlamamak için kullanılırlar. 

Return Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?

Bunu şöyle bir örnekle anlamaya çalışalım:

    Bir ATM'ye gidiyorsunuz ve bir miktar para çekmek istiyorsunuz. Kredi kartınızı yerleştirip bilgilerinizi giriyorsunuz ve çekeceğiniz para miktarını yazıyorsunuz. Makina girilen bilgileri işleyip size hesabınızdan istediğiniz miktarda para verecektir. Bu örneği kod formatına çevirecek olursak,

    ATM'ye girdiğiniz veriler Fonksiyonun aldığı parametreler, Makinanın alınan bu bilgilere göre istenilen parayı vermesi de Fonksiyonun geriye değer döndürmesi olarak nitelendirilebilir.

Nerelerde kullanıldığına gelirsek,

Return komutu sadece geriye değer döndüren fonksiyonlarda kullanılır. Mesela C++ dilinde void türü fonksiyonlar geriye değer döndürmediği için bu tür fonksiyonlarda return kullanılmaz.


Örnek olarak:

Üstteki kodda sayi1 ve sayi2 değerlerini alıp bunları toplam değişkenine aktaran sonra da toplam değişkenini geri döndüren(return) bir fonksiyon yazdık. Sonrasında ise, cout yazdırma metodu ile fonksiyonu çağırdık.

    Fonksiyona geriye toplam değişkenini geri döndürmesini belirtmiştik. O yüzden Fonksiyonu çağırdığımız yazdırma metodunu çalıştırdığımızda 2 ile 3 değerlerinin toplamı olan 5 değerini görürüz.

Bir örnek daha görerek kafamıza iyice oturtalım:


Üstteki kodda bir for döngüsü tanımlayarak sayının kendisi dışında herhangi bir böleni olup olmadığını kontrol ettik. Eğer ki kendisinden başka bir bölen varsa sayı asal olmaz ve fonksiyon false değerini döndürür.

Eğer döngü sonlanır da kendisinden başka böleni bulunmazsa sayı asal olacağı için fonksiyon true değerini döndürür.

Sonrasında ise asal_mi_bool adında bool türünde bir değişken oluşturduk ve bu değişkene asal_mi fonksiyonundan dönen değeri atadık. Ardından yaptığımız sorgular ile eğer değişken değeri true ise sayının asal olduğunu yazdırdık. False ise de sayının asal olmadığını ekrana yazdırdık.


Bu günkü konumuz bu kadardı. Yardımcı olabilmişsem ne mutlu bana. Herhangi bir sorunuz olursa bana Discord adresimden (Ömer#8947) ulaşabilirsiniz. Hepinizin yorumlarını bekliyorum. Sağlıcakla kalın...

                                                                                                                 Ömer Faruk IŞIK

1 yorum:

Kriptografi ve Şifreleme Algoritmaları

Kriptografi Nedir ? Gizli kodları hazırlama ve bunları kırma bilimidir. Genellikle iletişim güvenliği için kullanılır. Şifre nedir ? Şifre k...